Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

4VWO bezocht cultureel en wetenschappelijk Amsterdam

18.07.2018 Klas 4VWO bezocht onlangs tijdens een excursie onze hoofdstad.

Dinsdag 10 juli vertrokken de klassen 4V1, 4V2 en 4V3 onder begeleiding van hun mentoren naar Amsterdam. De dag begon weliswaar regenachtig, maar nog voordat het educatieve programma begon, klaarde het op.

Een gedeelte van de groep bezocht met hun docent Derk van Deth het Meertens Instituut aan de Oudezijds Achterburgwal. Het Meertens Instituut is een wetenschappelijk instituut dat onderzoek doet naar de Nederlandse taal en cultuur. Waarom vieren we bijvoorbeeld sinterklaas? Waarom hebben we een tweede kerstdag en waar in Nederland wordt Pasen met het ontsteken van een paasvuur gevierd? Dat zijn allerlei gebruiken en tradities die het Meertens in kaart brengt.

Bovendien doet het instituut onderzoek naar taalverschijnselen: wie heeft bijvoorbeeld een grotere woordenschat? Een literair auteur of een populaire rapper? In welke regio’s wordt er nog veel dialect gesproken en welke (familie)namen zijn populair binnen een bepaalde regio? De leerlingen onder andere dat jonge vrouwen voorop gaan bij modeverschijnselen in taal. Zo schijnt het dat het (in Amerika) heel populair is om aan het einde van een zin op een schraperige manier te gaan spreken.

Een ander gedeelte van de groep kreeg samen met de docenten Janneke Blenke en Marcel Kienhuis een rondleiding door de joodse wijk in Amsterdam. De wandeling bood een heel ander en nieuw perspectief op de joodse tradities en cultuur.

Men bezocht onder andere het Wertheimpark en ook de Hollandsche Schouwburg, een deportatieplaats voor joden in de Tweede Wereldoorlog, maakte veel indruk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief