Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Girlsday: meisjes uit klas 2 maken kennis met techniek op de UTwente

17.05.2017 Een verslag.

Voor de meivakantie deed een groep meisjes uit de tweede klassen mee aan de Girlsday. Overal in het land gingen ruim 10.000 meisjes aan de slag met allerlei activiteiten bij honderden bèta-, technische en ICT-bedrijven en –afdelingen. Daar ontmoetten ze ook vrouwelijke professionals in deze sectoren.Girlsday is opgezet om meisjes kennis te laten maken met techniek en technische beroepen. Een fun-dag met een serieus tintje.

Wij, docenten wiskunde, zijn met een groep meisjes uit de tweede klassen naar de UTwente geweest. Ze hebben deelgenomen aan een workshop Conditie, dat ging over sporters en energie. Dit werd begeleid door studentes van biomedische technologie. De leerlingen hebben daar iets geleerd over spierkracht. Zo moesten ze ook zelf 50 kniebuigingen maken en dan de hartslag meten. Verder hebben ze de longinhoud gemeten. Dat was leuk, omdat het in een quizvorm was gedaan.

De tweede workshop was Programmeren gecombineerd met techniek. Een onderdeel daarvan was het ontwerpen van een 'stoplicht' (kerstverlichting). De meisjes kregen led-lampjes en weerstandjes die ze op een verdeelbord moest aansluiten. Daarna konden ze met een computerprogramma de lampjes in verschillende volgordes laten aan- of uitgaan en knipperen en dergelijke. Dat was leuk, maar het was wel lastig om een knippersysteem dat ze zelf hadden ontworpen ook in het programma te zetten. Soms gingen de lampjes wel aan of juist niet aan, of ze moesten knipperen en deden dat niet enzovoort. Dan moesten de meisjes dat zien op te lossen in het computerprogramma.

Aan het eind was er een rondleiding over de campus. Een geslaagde dag, waar de meisjes meer inzicht kregen in techniek en het studeren op de UTwente.

Lenie van Veen en Cindy Berloth (docenten wiskunde)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief