Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Hannover Messe Challenge

15.05.2017 Uitdaging: hoe vind je de weg op de Hannover Messe? 15 leerlingen namen deel aan de Hannover Messe Challenge. Een verslag.

Op maandag 24 april, de eerste dag van de meivakantie, gingen vijftien leerlingen samen met nog 150 andere scholieren uit Overijssel per bus naar de Hannover Messe. Dat gebeurde onder leiding van enkele Honours-studenten van de UTwente en Saxion. Paul Denissen, Anny Schiphauwer en ondergetekende reden achter de bus aan en sloten zich op de Messe aan bij de groep. De Hannover Messe is de grootste techniek- en wetenschapsbeurs van heel Europa. In enkele tientallen mega-bedrijfshallen presenteerden innovatieve technische bedrijven hun nieuwste producten en plannen voor de toekomst.

Bij deze dag hadden de Universiteit Twente en hogescholen Saxion en Windesheim een bedrijfsopdracht bedacht, die de geselecteerde leerlingen moesten uitvoeren. In de weken voorafgaand aan de meivakantie gingen de leerlingen op bedrijfsbezoek. Onze leerlingen gingen naar Bouwbedrijf Van Wijnen, Revalidatiecentrum ‘t Roessingh of het Waterschap. Daar kregen ze uitleg over het bedrijf en de opdracht. Op de Hannover Messe moesten de leerlingen inspiratie opdoen voor hun opdracht. 22 mei moesten ze hun product inzenden voor de Hannover Messe Challenge Award, waarmee mooie prijzen te verdienen zijn. Daarnaast is deze activiteit een uitgelezen kans om meer te weten te komen over techniek en innovatie op allerlei gebieden.

Eenmaal aangekomen op de Messe werd al snel duidelijk dat het aanbod veel te groot was om in één dagje te kunnen behappen. Gelukkig hadden studenten van de UTwente en Saxion tips in welke hallen en bij welke stands de leerlingen onder andere konden gaan kijken voor hun opdracht. De leerlingen zwermden uit naar de bedrijfshallen die voor hen interessant konden zijn. Zo kwam de ene groep terecht bij een bedrijf dat robotarmen ontwerpt en zocht een ander groepje naar vernieuwende technieken voor het huis van de toekomst. Het was een hele klus om flink wat stands te kunnen bezoeken en zo veel mogelijk informatie op te doen voor de Challenge. Een aantal hallen was enorm groot en sommige groepjes verloren de route die ze gepland hadden al snel uit het oog. Er was zoveel meer te zien dan ze hadden kunnen vermoeden! Wij, docenten, liepen van hal naar hal en hielpen hier en daar een groepje weer op weg. Tussendoor moesten we natuurlijk ook de solarauto van de UTwente van dichtbij bekijken, luisterden we naar een studente van de TU Eindhoven die vol enthousiasme vertelde over de duurzame auto die zij en haar team hadden gebouwd, kregen we koffie in een stand die niet voor particulieren bestemd was en liepen langs een mini-racecircuit, waar je een testrit kon maken in de allernieuwste modellen auto’s. Bij een aantal stands kon je dingen uitproberen. Paul Denissen ging een potje racen, Anny Schiphauwer probeerde een technisch spelprogramma uit en onderweg kregen we hoepels – maar wat je daarmee moet doen op een Messe? – en andere gadgets bij stands waar we een kijkje namen.

Tussen de middag mochten vier Grundelieren samen met tien andere scholieren naar een Meet & Greet met staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker, die graag een half uur met scholieren wilde praten over hun interesse in techniek. De leerlingen op hun beurt stelden Dekker vragen over onderwijsvernieuwing, over mogelijkheden om je eigen studiepad te kiezen en nog veel meer. Daarna was het tijd om nog zo veel mogelijk stands te bezoeken voor de bedrijfsopdracht en tussendoor mooie auto’s en dergelijke te spotten. Jammer dat dat proefritje op de racecircuit tussen de hallen er niet inzat.

Nadat we onze leerlingen hadden uitgezwaaid naar de bus, gingen we nog even op pad met twee studenten van de UT en Saxion, die deze dag begeleidden. Ze wilden nog een hoepel en een cowboyhoed scoren. Maar waar was die stand met die hoeden ook alweer? Na tevergeefs drie hallen doorkruist te hebben – inmiddels waren de jongens ook voorzien van een hoepel – kwamen we terecht bij het buffet van de after party, waar we ons tegoed deden aan Duitse noedels en luisterden naar enthousiaste verhalen over studie en studentenleven. Een mooi einde van een inspirerende dag.

Vrijdag 2 juni gaan we met de leerlingen naar de finale van de Hannover Messe Challenge in Raalte, waar een aantal inzendingen in het zonnetje gezet gaat worden en de prijzen uitgereikt zullen worden.

Hedy de Bruin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief