Briljant: tweede ronde wiskunde- én scheikundeolympiade!

28.02.2019 Tom Hegeman (5VWO) heeft een bijzonder knappe prestatie weten neer te zetten bij de wiskunde- en scheikundeolympiade.

In de geschiedenis van het rijtje der bollebozen van Lyceum de Grundel is afgelopen week een plaats ingeruimd voor gymnasiast Tom Hegeman (5VWO). Hij heeft het weten te presteren om als een van de weinige 5VWO-studenten van heel Nederland door te stromen naar de vervolgronde van zowel de Wiskundeolympiade (tweede ronde) als de Scheikundeolympiade (eveneens tweede ronde).

In een select gezelschap van leerlingen dat beschikt over een wiskundeknobbel heeft Tom volgens zijn docent wiskunde, mevrouw Berloth, een heel knappe prestatie neergezet: ‘Hij heeft maar liefst 27 punten van de 36 te behalen punten gehaald. De norm voor 5VWO lag dit jaar op 21 punten en daarmee is Tom door naar de tweede ronde. De laatste keer dat we een leerling in de tweede ronde hadden is 7 jaar geleden geweest (Hugo Hof). Slechts 140 leerlingen in 5VWO in heel Nederland hebben dezelfde of een hogere score behaald, dus dat is iets om trots op te zijn!’

Zijn klasgenoten uit de wiskunde D-groep hopen ook dat Tom door deze tweede ronde komt, want de lat ligt best hoog. Zij hebben vertrouwen in hem, en niet voor niets: hun wiskundedocent heeft taart beloofd als Tom ook door die tweede ronde komt.

Niet alleen in wiskunde is deze ‘hersenolympiër’ een kei. Hij heeft een brede en diepgaande interesse ontwikkeld op Lyceum de Grundel en met het vak scheikunde van de heer Schoenmaker neemt hij ook deel aan de landelijke scheikundeolympiade. En ook deze olympiade gaat gepaard met succes: hij heeft hier eveneens de tweede ronde behaald.

Wiskunde en scheikunde, voor sommige leerlingen soms lastige vakken en struikelblokken tijdens een schoolcarrière. Voor Tom niet, al staat hij nu wel voor een lastige keuze: op 15 maart staan er voor hem nu twee leuke zaken op de planning: de tweede ronde van de wiskundeolympiade op de UT én een trainingsdag voor de tweede ronde van de scheikundeolympiade aan de RUG. De trainingsdag in Groningen zal overigens voorafgegaan worden van een inleidend college van Nobelprijswinnaar prof. dr. Ben Feringa. Tom vermoedt dat hij de scheikundeolympiade toch liever thuis voorbereidt en zich eerst gaat richten op de wedstrijd voor wiskunde.

Maar misschien spreken we Tom Hegeman over enkele jaren nog eens: als hij zelf een Nobelprijs in ontvangst neemt.

Wij wensen Tom hoe dan ook veel succes met de aanstaande olympiades!