Debatteam De Grundel sluit debatseizoen sterk af!

18.04.2019 Debaters doen goede zaken bij Hengelose scholierendebat en Unicefkinderrechtendebat.

“Jullie zijn hier toch niet om wat te leren?” Deze retorische vraag stelde jurylid Niek Dekker van het Nederlands Debatbureau aan een zaal vol Hengelose scholieren. Gegniffel steeg op uit de zaal. Nee, debatteren doe je vooral omdat het leuk is. En plezier, dat typeerde de beide wedstrijden van afgelopen week, het Scholierendebat en het Unicef kinderrechtendebat.

Op donderdag 11 april kwam het hele team samen in ’t Berflo om onder leiding van niemand minder dan onze eigen burgervader Sander Schelberg te debatteren over lokale én algemene stellingen. Een voorbeeld van de stelling was: ‘Giftreinen mogen tegen een redelijke vergoeding gebruik maken van het Overijsselse spoornetwerk’, waarbij Ties zeer beeldend wist te vertellen hoe het voelt om vlak naast het spoor te moeten slapen.

Winnaar werd het team van het Twickel. Maar, zoals burgemeester Schelberg het treffend formuleerde: ‘Eigenlijk zijn hier alleen maar winnaars’, waarmee hij verwees naar de afwezigheid van het team van Het Bataafs Lyceum dat zich één dag van tevoren had afgemeld. Het Grundelteam werd tweede en won daarmee gratis kaartjes voor een concert van Wulf, in Metropool. De middag werd afgesloten met handen schudden, een groepsfoto, bloemen voor de coaches en een ijsje bij Van der Poel. Jurylid Michel Hasselerharm zorgde ook dit jaar weer voor een sympathiek stukje in Tubantia.

Voor de onderbouwleerlingen was er op zaterdag 13 april ook nog het Unicefscholierendebat, dat ieder jaar in het Arnhemse gymnasium plaatsvindt. In deze wedstrijd staat het kinderrechtenverdrag centraal. Lars stal de show met een krachtig betoog over ‘birdnesting’. Birdnesting is een kindvriendelijke oplossing  wanneer ouders gaan scheiden. Daniël lanceerde bij de tweede stelling het briljante en bizarre idee om schoolrugzakken te vervangen door drones. Hij gaf hiermee in ieder geval de verbeelding een duidelijke rol.

Helaas werden de beide debatten niet gewonnen, maar ook hier was het plezier er niet minder om. Vooral de rustige vorm (kleine teams, geen publiek) vormde voor de nieuwe debaters een prima leersituatie. Over een paar jaar kunnen ze (nog meer) tegenpartij bieden aan het Twickel!

De trainingen van het debatteam zijn hiermee afgelopen. Natuurlijk zal er nog een BBQ komen én gaat een select gezelschap de plannen voor volgend jaar alvast bespreken. In september 2019 kunnen nieuwe leden zich dan weer aanmelden voor een leerzaam, maar vooral leuk debatteam!

Mirjam Jorink (coach debatteam Lyceum de Grundel)