Zit jij in groep 8?

Dan ga je volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs, naar de brugklas. Spannend met al die veranderingen die op je af komen.. Nieuwe klasgenoten, nieuwe vrienden, nieuwe vakken, huiswerk maken en andere docenten. Spannend allemaal en misschien ook wel een beetje eng. Daarom krijg je de eerste weken ruim de tijd om te wennen aan de brugklas en aan je nieuwe school. Voor dat je het weet, wil je echt niet meer terug naar je oude school. Graag tot ziens in de brugklas!

Er valt wat te kiezen op Lyceum de Grundel

Lyceum de Grundel is een school met onderwijs voor havo, atheneum en gymnasium. Het eerste jaar zit je in een havo/atheneumklas, een atheneumklas of een gymnasiumklas. Ook valt er in het 1e jaar, naast het reguliere onderwijsprogramma, veel te kiezen op Lyceum de Grundel. Graag informeren we jou en je ouders hierover.
Tijdens het 1e t/m 6e lesuur volg je het basisprogramma: lessen zoals Frans, techniek, wiskunde en gym. Deze lessen duren 45 minuten. Het 7e en 8e uur mag je zelf kiezen welke modules je wilt volgen. Er zijn diverse keuzemogelijkheden op het gebied van:

• Ondernemen & Internationalisering
  • Technologie
  • Gymnasium, Liberal Arts & Science

Modules

Je kunt per periode meerdere modules kiezen die bijvoorbeeld gaan over actuele maatschappelijke onderwerpen zoals:
Werkt het scheiden van afval eigenlijk wel?
Wat weet je zeker in het (nep)nieuws?
Wat zijn de voor- en nadelen van nieuwe technologie?
Hoe (over)leef ik in een ander land?

Maar je kunt ook kiezen voor modules als:
Hoe geef ik een overtuigende speech?
Hoe maak ik een ontwerp met een 3D printer?
Hoe organiseer ik een interessante en betaalbare excursie voor mijn ouders?

Buiten de modules, die binnen een bepaalde periode passen, kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld extra sport en Cambridge Engels die een langere periode van het schooljaar duren.

De eerste dag, de eerste week

In de zomervakantie krijg je thuis een brief van ons waarin staat op welke dag en hoe laat we je verwachten voor je allereerste schooldag in de brugklas. Die eerste dag krijg je ook je lesrooster en hernieuw je de kennismaking met je nieuwe klasgenoten en je mentor. Dat is een docent of docente die je les geeft maar ook een speciale band heeft met jouw klas en met jou. Hij of zij zal je die eerste tijd goed op weg helpen en je van alles uitleggen over de school.

En dan begint het de volgende dag écht. Je volgt je eerste lessen met nieuwe docenten en ook krijg je je eerste huiswerkopdrachten al mee. Oudere leerlingen die vroeger in de brugklas zaten, kunnen je vertellen hoe snel die eerste dagen en weken voorbij vliegen. Nog voor de herfstvakantie in zicht is, voel jij je als een vis in het water op onze school. Die beginperiode in de brugklas zul je vast nog wel eens vragen hebben. Daarmee kun je altijd naar je mentor gaan, bij hem of haar ben je altijd welkom.

Meer weten over je nieuwe school?

Bezoek (samen met je ouders) ons Open Huis in januari. Lyceum de Grundel organiseert een gezellige avond waarop je alvast kunt rondkijken en kunt kennismaken. Hoe het programma er precies uitziet, blijft geheim tot je er zelf bent. Maar meestal zijn er optredens van leerlingen, kun je op een leuke manier kennismaken met de verschillende vakken en zie je je toekomstige docenten voor het eerst.