We willen het beste uit de leerling halen. Op zo'n jonge leeftijd kan het lastig zijn om een keuze te maken in welke richting je verder wilt leren. Wij geven leerlingen de ruimte om te ontwikkelen en hun talenten te ontdekken. Dat doen we door middel van een brede oriëntatie in de onderbouw. De onderbouw duurt drie jaar. Alle tijd om de juiste richting te kiezen.
In de eerste twee jaar in de onderbouw laten wij leerlingen in aanraking komen met vier verschillende richtingen. Technologie, Internationalisering, Kunst en Cultuur en Sport.
1. Technologie
Wil jij je skills alvast ontwikkelen op technologisch gebied? Ben je een kleine of zelfs een grote uitvinder, een nieuwsgierige denker en vind je het echt leuk om dingen te creëren/bouwen? Dan is Technologie iets voor jou.
De technologische ontwikkelingen om ons heen staan niet stil. Of het nu gaat om de ontwikkeling van smartphones, de auto-industrie of het verbeteren van het klimaat, zonder technologie staat alles stil. Bij al deze ontwikkelingen komt technologie kijken. Je kunt hierbij denken aan programmeren, ontwikkelen van nieuwe devices of nieuwe oplossingen bedenken voor diverse problemen.
We leren je om te denken vanuit de ontwerpen onderzoekcyclus. Je bent, of wordt, een echte uitvinder en ontwerper bij projecten, zoals “Het beste idee van de Grundel”. Je gaat programmeren en je ontwerpt robots van LEGO en kunt meestrijden in de First Lego League. Bij technologie werk je ook met elektronica, Arduinos, lasersnijder, 3D-printer en drones. Kortom: onderzoekend en ontwerpend leren, maar vooral heel leuk!
2. Internationalisering
Maak kennis met de wereld, ontdek de richting Internationalisering en word een echte wereldburger. Vanuit het klaslokaal, tijdens een excursie of gedurende een mooie reis leer je de wereld om je heen kennen en werk je aan jouw internationale competenties. Tijdens de activiteiten die vanuit internationalisering georganiseerd worden, sta je stil bij verschillende thema’s.
- Oriëntatie op wereldburgerschap op school. Gastsprekers, projecten, voorstellingen en
online op ontdekkingstocht. - Oriëntatie op wereldburgerschap buiten de school. Uitwisselingen, excursies, reizen, expedities, projectdagen, stage in het buitenland en nog veel meer.
- Versterkt vreemdetalenonderwijs met extra keuzemogelijkheden. Organiseren van activiteiten, extra uitdagingen bij Frans en Duits en kennismaking met andere talen.
In onze moderne wereld is het van groot belang om verder te kijken dan onze eigen woonplaats, ons eigen land of Europa. We staan stil bij actuele thema’s zoals armoede, vluchtelingen, mensenrechten, internationale communicatie, politiek en cultuurverschillen. Verleg je grenzen, verbreed je horizon en leer samen met enthousiaste docenten de wereld kennen!
3. Kunst en Cultuur
Ben je nieuwsgierig naar de bizarre en magische wereld waarin we leven? Wil je ook plezier maken door verschillende rollen te spelen of lekker te tekenen op een groot vel papier of juist serieus debatteren? Dan zijn de projecten van onze kunst & cultuur iets voor jou!
Bij theater leer je je uiten en in te leven in anderen. Bij debat ontwikkel je een eigen mening. En bij kunst kun jij je verrijken onder meer met verschillende druktechnieken zoals etsen en zeefdrukken.
- Toneelclub (eigen voorstelling)
- Speeches schrijven; Debatteam (debatwedstrijden)
- Verhalen verbeelden in druktechnieken
- Creative writing, kritisch denken (Filosofie-Olympiade)
- Kennismaken met professionals cultuuruitingen (schrijvers, musici, musea)
- Verwonder je samen
- Laat je horen & kleur de toekomst!
4. Sport
Zoveel meer dan alleen maar sporten! Je gaat verschillende activiteiten organiseren en ook zelf uitdagende en sportieve activiteiten ondernemen. Naast het feit dat je je in de sport verbreding en verdieping krijgt, komen er ook allerlei andere facetten bij kijken, zoals de organisatie van een toernooi, sportdag of eigen sportieve activiteit (waterskiën, dagje skiën, boksen, kamp, enz.).
Verder ga je helpen bij het begeleiden van een activiteit van de sportklas en een kamp. Daarnaast leg je contacten met sportverenigingen, stel je brieven of enquêtes op en help je met het beheren van budgetten.
Alle leerlingen kunnen deelnemen vanaf klas 3. De Sport-leerlingen komen regelmatig bij elkaar. Het is vrijwillig 2 uur sporten buiten de reguliere lessen om. Het programma ligt niet vast, maar in overleg met de docent geven jij en jouw medeleerlingen zelf invulling aan alle activiteiten.
En voor echte sportliefhebber is er nog de Sportklas. Je leest er hier meer over.