Gastles NOS-stories bij Maatschappijwetenschappen!

02

Donderdag 4 november is NOS Stories, de jongerentak van de NOS (richt zich primair op middelbare school-leerlingen) bij 6VWO Maatschappijwetenschappen geweest voor een gastles. De verslaggevers waren met z’n drieën, zelf allemaal ook allemaal jongeren. Deze les ging onder andere over de vragen als: wanneer is iets ‘nieuws’, fake-news herkennen, hoe NOS Stories hun verhalen kiest en maakt (onder meer dat er een redacteur is voor de comments: deze leest hele dag reacties op de social media-posts; gaf aanleiding om het over vrijheid van meningsuiting te hebben).

Mevrouw H. Roorda uit de mediatheek was er ook bij en Jennie uit 6VWO ook: zij volgt geen Maatschappijwetenschappen, maar heeft vorig jaar met Carleyn en Maria uit hetzelfde leerjaar met een post op het account van Stories gestaan. Over hun ervaring (onder andere met de vele reacties die de dames op de post kregen- zowel negatief als positief) hebben we het ook gehad.

Het 6e uur gaven NOS-redacteuren een soortgelijke les aan 4Havo Maatschappijwetenschappen. Hier was meneer Schoonenberg ook bij aanwezig. Hier dezelfde onderwerpen, maar iets meer aandacht voor de vraag: wanneer is iets betrouwbaar, vinden jullie de NOS betrouwbaar als bron, welke drie onderwerpen uit een lijstje met vijf onderwerpen zou je kiezen en waarom?

Stories kwam op verzoek de eerste dag na de toetsweek zodat leerlingen even konden ‘bijkomen’. In elke klas heeft een leerling die een Kahoot over het nieuws van afgelopen week won, een dopper gewonnen!

Mevrouw W. Gerritsma

Gastles 4 H Maw NOS Stories