Groep 8

Ga jij binnenkort naar de middelbare school?

RIVM

Dan ga je volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs, naar de brugklas. Spannend met al die veranderingen die op je af komen.. Nieuwe klasgenoten, nieuwe vrienden, nieuwe vakken, huiswerk maken en andere docenten. Spannend allemaal en misschien ook wel een beetje eng. Daarom krijg je de eerste weken ruim de tijd om te wennen aan de brugklas en aan je nieuwe school. Voor dat je het weet, wil je echt niet meer terug naar je oude school. Graag tot ziens in de brugklas!


Er valt wat te kiezen op Lyceum de Grundel

Lyceum de Grundel is een school met onderwijs voor havo, atheneum en gymnasium. Het eerste jaar zit je in een havo/atheneumklas, een atheneumklas of een gymnasiumklas. Ook valt er in het 1e jaar, naast het reguliere onderwijsprogramma, veel te kiezen op Lyceum de Grundel. Graag informeren we jou en je ouders hierover.
Tijdens het 1e t/m 6e lesuur volg je het basisprogramma: lessen zoals Frans, techniek, wiskunde en gym. Deze lessen duren 45 minuten. Het 7e en 8e uur mag je zelf kiezen welke modules je wilt volgen. Er zijn diverse keuzemogelijkheden op het gebied van:

 • Tekst 1
 • Tekst 2
 • Ondernemen & Internationalisering
 • Technologie
 • Gymnasium, Liberal Arts & Science
 • Sport

Modules


Schoolgids downloaden

Je kunt per periode meerdere modules kiezen die bijvoorbeeld gaan over actuele maatschappelijke onderwerpen zoals:
Werkt het scheiden van afval eigenlijk wel?
Wat weet je zeker in het (nep)nieuws?
Wat zijn de voor- en nadelen van nieuwe technologie?
Hoe (over)leef ik in een ander land?

Maar je kunt ook kiezen voor modules als:
Hoe geef ik een overtuigende speech?
Hoe maak ik een ontwerp met een 3D printer?
Hoe organiseer ik een interessante en betaalbare excursie voor mijn ouders?

Buiten de modules, die binnen een bepaalde periode passen, kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld extra sport en Cambridge Engels die een langere periode van het schooljaar duren.

De eerste dag, de eerste week

In de zomervakantie krijg je thuis een brief van ons waarin staat op welke dag en hoe laat we je verwachten voor je allereerste schooldag in de brugklas. Die eerste dag krijg je ook je lesrooster en hernieuw je de kennismaking met je nieuwe klasgenoten en je mentor. Dat is een docent of docente die je les geeft maar ook een speciale band heeft met jouw klas en met jou. Hij of zij zal je die eerste tijd goed op weg helpen en je van alles uitleggen over de school.

En dan begint het de volgende dag écht. Je volgt je eerste lessen met nieuwe docenten en ook krijg je je eerste huiswerkopdrachten al mee. Oudere leerlingen die vroeger in de brugklas zaten, kunnen je vertellen hoe snel die eerste dagen en weken voorbij vliegen. Nog voor de herfstvakantie in zicht is, voel jij je als een vis in het water op onze school. Die beginperiode in de brugklas zul je vast nog wel eens vragen hebben. Daarmee kun je altijd naar je mentor gaan, bij hem of haar ben je altijd welkom.

Meer weten over je nieuwe school?

Bezoek ons Open Huis op 27 januari. Lyceum de Grundel organiseert een gezellige middag waarop je alvast kunt rondkijken en kunt kennismaken.


Informatieavond

Het komt snel dichterbij, die stap naar het voortgezet onderwijs. Spannend, voor uw kind, maar ook voor u! Op maandag 23 november 2020 vond er online een informatieavond plaats en gaven wij u een inkijkje in onze mooie school. Ook vindt u op deze site meer informatie over onze school.

Presentaties

Op 23 november waren er diverse presentaties:

Programma van de avond:

 • 19:30 Algemene presentatie met aansluitende chatsessie met leerlingen
 • 20:00 Presentatie 1 (u kunt kiezen uit onderstaande thema's)
 • 20:30 Presentatie 2 (u kunt kiezen uit onderstaande thema's)

Presentatie rondes

 • Sportklas
 • Gymnasium
 • Instroommogelijkheden/Modules
 • Laptops in de klas

Wilt u de webinars van de informatieavond terugkijken?

Toegang tot webinars informatieavond, klik hier.

Meer informatie

Hieronder vindt u meer informatie over Lyceum de Grundel. Van minilessen en proeflessen Klassieke Talen tot een kijkje in de school.

Een middagje meelopen

Misschien wil je wel eens meemaken hoe het is om leerling te zijn van Lyceum de Grundel. Dat kan! Op woensdag 3 februari 2021 is er van 14.30 tot 16.00 uur een open lesmiddag . Je krijgt dan een goed beeld van een schooldag op Lyceum de Grundel en bent deze middag alvast een beetje leerling van de Grundel!

Aanmelden

Uw kind kan zich aanmelden per mail bij mevrouw Broekman. Vermeld naam, adres, telefoonnummer en op welke basisschool uw kind zit. Graag aanmelden vóór 29 januari.

Proeflessen klassieke talen

Altijd al willen weten hoe het nu zit met die ‘rare Romeinen’ en die ‘gave Grieken’? Interesse voor talen, cultuur en geschiedenis? Benieuwd naar vakken die anders zijn dan andere en houd uw kind van een uitdaging?
Kom dan naar de ‘De Klassieke Wereld’ van Lyceum de Grundel!

De proeflessen worden gegeven op:

 • woensdag 17 februari 2021 van 14.30 tot 16.00 uur

We laten je kennismaken met het vak Latijn en hoe je tegenwoordig nog veel van de Grieken en Romeinen terugziet in onze moderne tijd. Zo krijg je een goed idee van wat je te wachten staat, als je kiest voor het gymnasium op de Grundel.

Aanmelden

Aanmelden kan door een mailtje te sturen met je naam en gegevens naar mevrouw Broekman.

Je bent van harte welkom!

Digitaal informatieboekje

Hieronder kunt u alvast een kijkje nemen in ons digitale informatieboekje, waar u kunt ontdekken wat wij allemaal te bieden hebben.


Open Huis

Open Huizen in Hengelo

Hengelobreed is ervoor gekozen om de Open Dagen/Open Huizen alleen aan te bieden voor leerlingen. Natuurlijk hadden wij ook liever gezien dat u als ouder uw kind kon vergezellen, maar gezien alle maatregelen rond COVID-19 is het een begrijpelijk besluit. Vanzelfsprekend vangen wij de leerlingen op en zullen we ze tijdens hun bezoek aan onze school zo goed mogelijk begeleiden. Voor alle Open Huizen geldt dat leerlingen zich moeten aanmelden. Aanmeldlink binnenkort beschikbaar.

Tips om alles uit je open dag te halen

Tijdens het open huis op woensdag 27 januari 2021 van 14.30 tot 17.30 uur zetten wij de deuren van de school open voor jou. Kom sfeer proeven, vragen stellen en maak kennis met wat je op De Grundel kunt verwachten als dit jouw middelbare school wordt!

Stel jouw vragen aan leerlingen

Er zijn deze middag veel leerlingen die al op de Grundel zitten. Zij kunnen je precies vertellen hoe het bij ons is. Geen vraag is te gek. Wil je weten welk vak het lastigst is? Of hoe de schoolfeesten zijn? Vraag het gewoon!


Beleef De Grundel

Er valt op de open dag veel te beleven: er zijn toffe activiteiten waar je aan mee kunt doen en er is veel boeiende informatie. Enthousiaste docenten en leerlingen laten je de school zien.

Aanmelden

Aanmelding nieuwe leerlingen voor leerjaren 1, 2 en 3

Maandag 1 maart 2021: 16.00 - 20.00 uur
Dinsdag 2 maart 2021: 16.00 - 18.00 uur

Neem onderstaande informatie mee

 • Burgerservicenummer leerling (o.a. te vinden op de zorgpas)
 • Aanmeldingsdocumenten:
  1) Aanmeldingsformulier: klik hier
  Ziet u geen invulbare pdf? Download dan het bestand eerst naar uw eigen PC of open het in een andere PDF-lezer.
  2) Toestemmingsverklaring beeldmateriaal: klik hier
  3) Vertrouwelijke vragenlijst, indien van toepassing, klik hier
 • Aanmelddocument (advies van de basisschool)

Voor vragen kunt u telefonisch contact opnemen met mevrouw Broekman.


Aanmeldingen voor leerjaar 4 of hoger

Voor het aanmelden van uw zoon/dochter voor leerjaar 4 of hoger kunt u telefonisch contact opnemen met de mevrouw Prakken.

Tel.: (074) 245 77 77

U kunt ook mailen, voor het mailadres klik op de contactpersoon.

Open lesmiddag

Een middagje meelopen?

Misschien wil je ook wel eens meemaken hoe het is om leerling te zijn van Lyceum de Grundel. Dat kan. Op woensdag 3 februari 2021 is er van 14.30 tot 16.00 uur een open lesmiddag. Je krijgt dan een goed beeld van een schooldag op Lyceum de Grundel. Zo ben je deze middag alvast een beetje leerling van de Grundel!

Je kunt je voor 29 januari per mail aanmelden bij mevrouw Broekman. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer en op welke basisschool je zit. Lukt het echt niet om woensdagmiddag 3 februari proeflessen te volgen mail dan naar mevrouw Broekman.

Proeflessen klassieke talen

‘De klassieke wereld’

Heb je altijd al willen weten hoe het nu zit met die ‘rare Romeinen’ en die ‘gave Grieken’? Heb je interesse voor talen, cultuur en geschiedenis? Ben je benieuwd naar vakken die anders zijn dan andere en houd je van een uitdaging?Kom dan naar de ‘De Klassieke Wereld’ van Lyceum de Grundel!

De proeflessen worden gegeven woensdag 3 februari en woensdag 17 februari 2021 van 14.30 tot 16.00 uur.

We laten je kennismaken met het vak Latijn en hoe je tegenwoordig nog veel van de Grieken en Romeinen terugziet in onze moderne tijd. Zo krijg je een goed idee van wat je te wachten staat, als je kiest voor het gymnasium op de Grundel.

Je bent van harte welkom!

Stuur een mailtje met je naam en gegevens naar mevrouw Broekman.


Magazine 2019/2020

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen